DSS v Petrovanoch sa bude na jeseň sťahovať do nových priestorov

15.08.2009 Prešov

Prešov/Orkucany 15. augusta (TASR) - Klienti Domova sociálnych služieb (DSS) Vladimíra Pospíšila v Petrovanoch v okrese Prešov sa onedlho budú z nevyhovujúcich prenajatých priestorov sťahovať do nového zariadenie v Orkucanoch ...
Umožní to končiaca rekonštrukcia tamojšej bývalej strednej školy, na ktorú využil Prešovský samosprávny kraj (PSK) úver z Európskej investičnej banky.
„Náklady na modernizáciu si vyžiadali 7,2 milióna eur (217 miliónov Sk), výsledkom však bude moderné, kvalitne vybavené zariadenie v prekrásnom areáli, \" uviedol predseda PSK Peter Chudík po kontrolnom dni v piatok 14. augusta. Ako pokračoval, rekonštrukcia, trvala presne dva roky a stavbu majú ukončiť 31. augusta. Po kolaudácii sa hneď začne sťahovanie a klienti by mali prísť do zariadenia v októbri.
DSS v Petrovanoch zabezpečuje komplexnú starostlivosť s celoročným aj s týždenným pobytom pre 95 klientov, z nich je 52 mužov a 43 žien. Ide o občanov s telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania, zmyslovým postihnutím alebo ich kombináciou. Veková hranica sa pohybuje od 37 rokov vyššie, najstarší klient má 83 rokov.
„Teší nás, že sa presťahujeme do krásneho veľkého areálu. Máme špeciálne terapeutické dielne, telocvičňu, pripravujeme chránené bývanie a izby majú vysoký štandard aj s potrebným sociálnym zázemím. Nové priestory spĺňajú všetky potrebné normy a celý areál vrátane budov je riešený bezbariérovo, \" zdôraznila riaditeľka DSS Anna Homzová.
PSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 27 zariadení sociálnych služieb, v ktorých 1300 pracovníkov poskytuje služby pre 2100 klientov. Na zabezpečovanie činnosti v oblasti sociálnych služieb vyčlenil v tomto roku 24,5 milióna eur (736 miliónov Sk).
Okrem týchto zariadení zabezpečuje sociálne služby v Prešovskom kraji aj 54 neverejných poskytovateľov, ktorí sa momentálne starajú o približne 1300 klientov. PSK si u nich v roku 2009 objednal služby za viac ako 4,8 milióna eur (144,6 milióna Sk).
 

Vyberte región